VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Afwijzing ORV vaak laat ontdekt bij kopen woning

Geplaatst op: 11-03-2014, 13:09:25

Bij het kopen van een woning wordt vaak pas laat ontdekt dat een koper een chronische ziekte heeft. En in verband hiermee met een enorme premieopslag of zelfs een afwijzing voor de ORV wordt geconfronteerd. Dit kan verstrekkende financiele gevolgen hebben voor de koper.

Als de koper geluk heeft dan zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verlopen en kan de koop nog worden teruggedraaid. Indien de ontbindende voorwaarden wel zijn verlopen dan heeft de koper een probleem.

 Premieopslag
In het gunstigste geval kan er een ORV gesloten worden met een forse premieopslag. De koper wordt dan voor de keuze gesteld om af te zien van de koop en 10 procent boete te betalen of de torenhoge premie te accepteren en hierdoor opgescheept te zitten met veel hogere maandlasten.

Hypotheek gaat niet door
In het slechtste geval kan er geen ORV gesloten worden. In veel situaties betekent dit ook een afwijzing voor de hypotheek. Hierdoor kan de koop niet door gaan en zal 10 procent boete betaald moeten worden. Gevolg is een financiële strop van vele duizenden euro’s.

Nachtmerrie in plaats van feestje
Het kopen van een woning moet een feestje zijn. Als pas in een laat stadium duidelijk wordt dat het afsluiten van een ORV niet onder normale condities mogelijk is, kan dit voor enorme stress zorgen. De nieuwe woning verandert ineens van een lust in een enorme last.

Bron: Nieuwsbrief ICZ van 11 maart 2014.

Vandaar ons advies direct bij aankoopplannen over te gaan tot het op een rijtje zetten van dit risico en mogelijk direct een ORV af te sluiten. Een ORV is een eenzijdige overeenkomst. Dat wil zeggen dat indien de dekking achteraf - bijvoorbeeld de aankoop gaat niet door -  niet nodig mocht zijn, de verzekering eenvoudig beëindigd kan worden door de premiebetaling stop te zetten.

Vorige pagina